Jak przyrządzić Kruche rogaliki z makiem?

Przepis: Kruche rogaliki z makiem

Ile porcji: 1

Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 20min.
Czas przygotowania: 3 godz.
Czas pieczenia: 20 min.

Jak przyrządzić Kruche rogaliki z makiem?

Mąkę przesiać. Dodać masło i rozetrzeć palcami, aż powstanie coś na wzór kruszonki.

Mleko podgrzać. Dodać 1 łyżeczkę cukru i drożdże. Przesiać do tego 2 łyżki mąki. Odstawić na 10 minut.

Jajka ubić z cukrem pudrem. Wlać do mąki z masłem. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto przez ok. 20-25 minut.

Po prostu musi być gładkie i nie kleić się do rąk.

Przykryć i odstawić do lodówki na ok. 2,5 godziny.

Nadzienie:

mak zalać wrzątkiem i gotować przez 30 minut. Odcedzić i odstawić do wystudzenia. Zmielić 2 razy w maszynce.

Biszkopty zmielić. Masło rozpuścić, dodać miód i cukier.

Mieszać i czekać, aż wszystko zacznie lekko wrzeć.

Dodać rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową, aromat i masę marcepanową.

Mieszać cały czas i gotować przez 3 minuty.

Dodać mak i wszystko dobrze wymieszać. Dodać biszkopty.

Ciasto wyciągnąć z lodówki. Podzielić na mniejsze części – ok. 6 kulek.

Rozwałkować na kształt koła i wykrawać trójkąty. Nakładać farsz i zawijać.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Rogaliki układać na blasze z papierem do pieczenia.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 18-20 minut.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556