Przepis: Kruche rogaliki z makiem
Ile porcji: 1
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 20min.
Czas przygotowania: 3 godz.
Czas pieczenia: 20 min.
Jak przyrządzić Kruche rogaliki z makiem?
Mąkę przesiać. Dodać masło i rozetrzeć palcami, aż powstanie coś na wzór kruszonki.
Mleko podgrzać. Dodać 1 łyżeczkę cukru i drożdże. Przesiać do tego 2 łyżki mąki. Odstawić na 10 minut.
Jajka ubić z cukrem pudrem. Wlać do mąki z masłem. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto przez ok. 20-25 minut.
Po prostu musi być gładkie i nie kleić się do rąk.
Przykryć i odstawić do lodówki na ok. 2,5 godziny.
Nadzienie:
mak zalać wrzątkiem i gotować przez 30 minut. Odcedzić i odstawić do wystudzenia. Zmielić 2 razy w maszynce.
Biszkopty zmielić. Masło rozpuścić, dodać miód i cukier.
Mieszać i czekać, aż wszystko zacznie lekko wrzeć.
Dodać rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową, aromat i masę marcepanową.
Mieszać cały czas i gotować przez 3 minuty.
Dodać mak i wszystko dobrze wymieszać. Dodać biszkopty.
Ciasto wyciągnąć z lodówki. Podzielić na mniejsze części – ok. 6 kulek.
Rozwałkować na kształt koła i wykrawać trójkąty. Nakładać farsz i zawijać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Rogaliki układać na blasze z papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 18-20 minut.