Przepis: Kruche rogaliki z płatkami migdałowymi
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Kruche rogaliki z płatkami migdałowymi?
Ugotowane na twardo żółtka przetrzyj przez gęste sito.
Przygotuj kruche ciasto: na blat lub stolnicę przesiej przez sitko mąkę pszenną i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia.
Dodaj przetarte przez sitko żółtka, jajko, cukier puder, cukier waniliowy oraz pokrojone na kawałeczki mocno schłodzone masło. Całość posiekaj nożem, wymieszaj z drobno zmielonymi migdałami i likierem.
Następnie szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, szczelnie owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone kruche ciasto podziel na małe porcje. Zrób z nich wałeczki, a następnie uformuj rogaliki. Posyp je lekko zrumienionymi, drobno posiekanymi migdałami. Pamiętaj, że podsmaża się je bez dodatku tłuszczu.
Ciastka ułóż na przykrytej pergaminem blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 185*C. Piecz około 20-25 minut.