Przepis: Kruchy jabłecznik w kratę
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 60 min.
Jak przyrządzić Kruchy jabłecznik w kratę?
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej posiekaną margarynę, cukier, jajko, żółtka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy ciasto, bardzo łatwo się zagniata, nie trzeba dosypywać mąki, i formujemy kulę, którą wstawiamy do zamrażalnika na 1h. W międzyczasie zajmujemy się jabłkami. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wyrzucamy gniazda nasienne. Oczyszczone jabłka wrzucamy do garnka z grubszym dnem, wsypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu aż owoce się rozpadną i utworzą jednolitą masę. Ilość cukru można dowolnie modyfikować, ja zazwyczaj sypie na oko a później, jak się zrobi mus, smakuje i najwyżej dodaję – choć wolę wersje kwaśne 😉 gdy masa jabłkowa będzie gotowa, dodajemy do niej skórkę pomarańczową lub rodzynki – albo nic nie dodajemy – jak kto woli 😉 blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wracamy do ciasta. Ja nie lubię wałkować kruchego ciasta bo zazwyczaj mocno się klei i ogólnie słabo mi to idzie, więc polecam zetrzeć dół (3/4 ciasta) na tarce bezpośrednio na blachę i rozłożyć rękoma ale oczywiście można rozwałkować, wyłożyć i nakłuć widelcem. Pieczemy ciasto przez ok 8min w temp 200’c. Z odłożonego ciasta formujemy wałek, kroimy go na mniejsze kawałki i z nich formujemy wąskie, długie wałeczki. Najlepiej robić to na lekko opruszonym mąką blacie. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, posypujemy bułką tartą, wykładamy masę jabłkową. Z wałeczków układamy ukośnie kratę na masie (ja te wałeczki przed położeniem leciutko wałkuję). Ciasto wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temp do 180’c i pieczemy ok 1h. Można czasem sprawdzić czy przypadkiem nasza kratka się nie przypala – wtedy należy przykryć ciasto folią aluminiową. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!