Jak przyrządzić Kruchy owocownik?

Przepis: Kruchy owocownik

Ile porcji: 1

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 15min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas smażenia: 75 min.

Jak przyrządzić Kruchy owocownik?

CIASTO:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i posiekać albo zmiksować. Dodać jajko i żółtka. Na koniec jogurt naturalny.

Stolnicę podsypać mąką i wyrobić gładkie ciasto – nie należy za długo zagniatać.

Ciasto podzielić na 2 części – ta na spód powinna być trochę większa. Odstawić do lodówki na 2 godziny – można ciasto zarobić wieczorem i wstawić na noc do lodówki.

NADZIENIE:

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wyłożyć na patelnię, podlać trochę wodą i zasypać dwoma rodzajami cukru. Jabłka podprażyć, aż lekko zmiękną, ale zachowają kształt.

Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Odcedzić.

Nektarynki i śliwki kroimy w kostkę i dodajemy do jabłek. Następnie mąkę ziemniaczaną. Jeśli owoce nie mają zbyt dużo soku, to wtedy można dodać mniej mączki ziemniaczanej.

Moje miały dość sporo.

Owoce prażymy jeszcze chwilę na patelni, aż się połączą i powstanie klejące nadzienie. Dodać rodzynki i zamieszać.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Formę o wymiarach 38 x 23 wysmarować margaryną i nałożyć papier do pieczenia.

Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Spód podpiec przez ok. 12 minut.

Odstawić na 5 minut.

Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie. Można następnie dodać pianę z białek. Drugą część ciasta również rozwałkować i nałożyć na wierzch. Nakłuć widelcem.

Całość pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 45 minut.

Do zrumienienia.

Odstawić do całkowitego przestygnięcia.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556