Przepis: Murzynek z orzechami
Ile porcji: 15
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 10min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 40 min.
Jak przyrządzić Murzynek z orzechami?
Ciasto: Na małym ogniu zagotować margarynę, wodę, cukier i kakao. Ostudzić, następnie dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Wlać do natłuszczonej formy i upiec.
Masa orzechowa: Składniki masy zagotować. Gdyby masa była rzadka, dodać do niej 1-2 łyżki mleka w proszku.
Masa budyniowa: Ugotować budyń na mleku. Masło utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać zimny budyń.
Ciasto po ostudzeniu przekroić na pół, następnie posmarować masą budyniową, przykryć ciastem, a na wierzch wyłożyć masę orzechową.