Przepis: Orzechowa szarlotka sypana
Ile porcji: 12
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 70 min.
Jak przyrządzić Orzechowa szarlotka sypana?
Mąkę pszenną, orkiszową, kaszę manną, zmielone orzechy, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i łyżeczkę cynamonu wymieszać ze sobą.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać resztę cynamonu.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.
Wyłożyć 1,5 szklanki mieszanki, wyrównać. Na to połowa jabłek, orzechy laskowe drobno posiekane i połowa pozostałej części mieszanki. Teraz ostatnia porcja jabłek i rodzynki.
Z pozostałej części mieszanki zrobić kruszonkę. Dodać masło i zrobić okruszki. Ja dodałam dodatkowo 3 łyżki mąki, aby lepiej się zlepiło. Jeśli nie chcemy robić kruszonki: wtedy układamy resztę suchych składników i na to układamy starte, schłodzone masło.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec przez ok. 65-70 minut.
Posypać cukrem pudrem albo dodać lukier.