Jak przyrządzić Orzechowa szarlotka sypana?

Przepis: Orzechowa szarlotka sypana

Ile porcji: 12

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 70 min.

Jak przyrządzić Orzechowa szarlotka sypana?

Mąkę pszenną, orkiszową, kaszę manną, zmielone orzechy, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i łyżeczkę cynamonu wymieszać ze sobą.

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać resztę cynamonu.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. 

Wyłożyć 1,5 szklanki mieszanki, wyrównać. Na to połowa jabłek, orzechy laskowe drobno posiekane i połowa pozostałej części mieszanki. Teraz ostatnia porcja jabłek i rodzynki. 

Z pozostałej części mieszanki zrobić kruszonkę. Dodać masło i zrobić okruszki. Ja dodałam dodatkowo 3 łyżki mąki, aby lepiej się zlepiło. Jeśli nie chcemy robić kruszonki: wtedy układamy resztę suchych składników i na to układamy starte, schłodzone masło. 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec przez ok. 65-70 minut. 

Posypać cukrem pudrem albo dodać lukier.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556