Przepis: Piernik złocisty mojej mamy
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przyrządzić Piernik złocisty mojej mamy?
Robimy ciasto:
Margarynę należy posiekać nożem z mąką, dodać do tego sodę, mleko, miód, jaja i przyprawę do piernika i zagniatamy z tego wszystkiego ciasto (najlepiej zrobić to dzień wcześniej).
Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Oba placki rozwałkowujemy i pieczemy je na złoty kolor przez 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Gorące jeszcze ciasto po upieczeniu zsuwamy na papier i odstawiamy.
Przygotowanie masy:
Margarynę, żółtko, cukier waniliowy, cukier puder i budyń ucieramy na puszystą masę. Przekładamy placki.
Piernik jest gotowy.
Smacznego.