Przepis: Pijak I
Ile porcji: 16
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas pieczenia: 15 min.
Jak przyrządzić Pijak I?
Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy. Wiórka wymieszać z makiem, dodać do ubitej piany i dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem. Piec około 15 minut w 200st.
Masa: żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać pół szklanki mleka i budynie, zmiksować. Resztę mleka zagotować, ostudzić, dodać do masy jajecznej. Margarynę rozdrobnić widelcem i połączyć z masą mleczno-jajeczną, całość dokładnie utrzeć.
Na ciasto nałożyć krem, na nim ułożyć herbatniki nasączone alkoholem. Polać polewą i posypać orzechami. Wstawić na godzinę do lodówki.