Jak przyrządzić Sernik ciasto kruche?

Przepis: Sernik ciasto kruche

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przyrządzić Sernik ciasto kruche?

Z podanych składników sporządzić ciasto kruche, schłodzić. Z 2/3 ciasto rozwałkować płat, upiec na jasnozłoty kolor. Ser zemleć w maszynce, rodzynki opłukać, skórkę pomarańczową pokrajać w kostkę. Utrzeć masło, dodać cukier, wlewać po 1 żółtku, ucierać. Gdy masa jest puszysta, dodać ser, utrzeć na jednolitą masę. Ubić pianę z białek i dodać do masy serowej wraz z przesianą mąką, rodzynkami i skórką pomarańczową, lekko wymieszać. Wyłożyć masę serową na upieczony spód, wyrównać powierzchnię. Z pozostałego ciasta uformować paski szerokości 6 – 10 mm, ułożyć z nich kratkę na serniku. Piec ok. 1 godziny w średnio nagrzanym (ok. 160°C) piekarniku. Upieczony sernik wykończyć pomadą, pokrajać na kwadraty. Można zalać go jeszcze wiśniową galaretką.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553