Przepis: Sernik na zimno na makowym spodzie z galaretką
Ile porcji: 12
Łączny czas przyrzadzenia: 50min.
Czas przygotowania: 50 min.
Jak przyrządzić Sernik na zimno na makowym spodzie z galaretką?
Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku miksując. Dodać mąki i proszek do pieczenia oraz mak, wymieszać ciasto. Ciasto przelać do formy i upiec.
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, przelać do małych silikonowych foremek i zostawić do stężenia. Galaretki wyjąć i położyć na cisto.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody. Odstawić na 5 minut. Śmietanę wymieszać z miąższem z laski wanilii. Żelatynę podgrzać do jej rozpuszczenia, dodać do serków i zmiksować. Dodać śmietanę i ponownie zmiksować.
Masę wyłożyć na ciasto i galaretki. Pozostawić do stężenia.
Białą czekoladę rozpuścić na parze i polać nią ciasto.
Dowolnie dekorować.