Jak przyrządzić Sernik puszek?

Przepis: Sernik puszek

Ile porcji: 15

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 20min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas pieczenia: 80 min.

Jak przyrządzić Sernik puszek?

Ciasto:

Mąkę, cukier, jajka i margarynę zagnieść na jednolitą masę. Następnie zawinąć w folię i wstawić do zamrażarki na około 30 minut.

Foremkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Ciasto rozprowadzić na foremce i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika i podpiec około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika.

Masa serowa:

Ser przemielić dwukrotnie. Oddzielić białka od żółtek.

Do żółtek dodać cukier i utrzyjcie na jednolitą masę, następnie dodać proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Następnie dodawać po łyżce sera i delikatnie mieszać. Na koniec wlać rozpuszczone, przestudzone masło i rodzynki (ja rodzynki zawsze moczę w ciepłej wodzie około 10 minut).

Na koniec ubić białka jajek z odrobiną sody oczyszczonej. Wymieszać łyżką masę serową z pianą z białek.

Masę wylać na podpieczone wcześniej ciasto kruche i piec około 1 godziny w temperaturze 160 – 180 stopni.

Po upieczeniu nie wyjmować od razu z piekarnika aby nie opadło.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556