Przepis: Sernik puszek
Ile porcji: 15
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 20min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas pieczenia: 80 min.
Jak przyrządzić Sernik puszek?
Mąkę, cukier, jajka i margarynę zagnieść na jednolitą masę. Następnie zawinąć w folię i wstawić do zamrażarki na około 30 minut.
Foremkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Ciasto rozprowadzić na foremce i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika i podpiec około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika.
Masa serowa:
Ser przemielić dwukrotnie. Oddzielić białka od żółtek.
Do żółtek dodać cukier i utrzyjcie na jednolitą masę, następnie dodać proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Następnie dodawać po łyżce sera i delikatnie mieszać. Na koniec wlać rozpuszczone, przestudzone masło i rodzynki (ja rodzynki zawsze moczę w ciepłej wodzie około 10 minut).
Na koniec ubić białka jajek z odrobiną sody oczyszczonej. Wymieszać łyżką masę serową z pianą z białek.
Masę wylać na podpieczone wcześniej ciasto kruche i piec około 1 godziny w temperaturze 160 – 180 stopni.
Po upieczeniu nie wyjmować od razu z piekarnika aby nie opadło.