Przepis: Sernik Tiramisu
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przyrządzić Sernik Tiramisu?
Żelatynę namoczyć w czterech łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewać aż do rozpuszczenia i ostudzić. Żółtka ucierać na parze z cukrem i łyżką wrzątku, do czasu aż rozpuści się cukier. Dodać połowę amaretto i utrzeć na puszysty krem. Masę żółtkową wymieszać dokładnie z serem mascarpone. Następnie połączyć z żelatyną. Dno okrągłego naczynia wyłożyć biszkoptami maczanymi w naparze z kawy. Biszkopty skropić pozostałym amaretto i wiśniówką. Przykryć masą serową, wyrównać powierzchnię. Deser wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posmarować bitą śmietaną i posypać startą czekoladą.