Przepis: Szarlotka agrestowe z bezą
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 100 min.
Jak przyrządzić Szarlotka agrestowe z bezą?
Agrest oczyścić, masło utrzeć z 20 dkg cukru, cukrem waniliowym, 5 żółtkami. Resztę jajek dodawać na przemian z mąką ziemniaczaną, na koniec wsypać mąkę pszenną i proszek, dobrze wymieszać.
Blaszkę 20 x 35 cm natłuścić, wysypać mąką, napełnić ciastem, wierzch obłożyć agrestem, posypać 3 łyżkami cukru. Piec około 35-40 minut w temp.180 stopni C.
Białka ubić na sztywną pianę z sokiem z cytryny, stopniowo dosypując resztę cukru. Masę bezową rozłożyć na cieście, zwiększyć temperaturę do 250 stopni C, piec jeszcze 5-10 minut. Przestudzić, posypać lekko cukrem pudrem.