Przepis: Szarlotka na święta
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Szarlotka na święta?
Zamiast 4 żółtek można dać 1 całe jajko i 3 żółtka.
Zmieszać mąkę, proszek do pieczenia i margarynę. Dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy i wyrobić ciasto.
Podzielić na dwie części (mniejszą i większą). Mniejszą włożyć do lodówki a większą wyłożyć na blachę, zostawiając wyższe brzegi.
Ponakłuwać widelcem i posmarować białkiem.
Piec 10-15 minut w 180 st. C
Jabłka zetrzeć na tarce, odcisnąć sok, posłodzić do smaku, dodać cynamon i wyłożyć na zarumienione ciasto.
Jabłka przykryć startym na tarce ciastem z lodówki.
Piec całość ok 40 min w tem 180st.