Przepis: Szarlotka na wielkanoc
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 15min.
Czas przygotowania: 70 min.
Czas pieczenia: 50 min.
Czas smażenia: 15 min.
Jak przyrządzić Szarlotka na wielkanoc?
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder i proszek do pieczenia. Masło pokroić na małe kostki, dodać do mąki, następnie dodać żółtka i śmietanę. Wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do zamrażarki.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć na głęboką patelnię, dodać cynamon i posłodzić do smaku.
Podsmażyć od czasu do czasu mieszając by jabłka się nie spaliły.
Wyjąć ciasto z zamrażarki i podzielić na dwie części.
Jedną część rozwałkować i przełożyć na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Na tą część położyć usmażone jabłka. Na jabłka położyć drugą część ciasta.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 50 minut.
Gdy ciasto będzie upieczone i wystygnie należy je polać lukrem.
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy wodę, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości, następnie rozsmarowujemy na wierzchu ciasta.