Przepis: Szarlotka (placek półkruchy z jabłkami)
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Szarlotka (placek półkruchy z jabłkami)?
Jabłka umyć, podzielić na części, rozgotować w bardzo małej ilości wody, przetrzeć przez sito, przecier trochę odparować, dodać cukier i cynamon, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia;
Nadzienie należy przygotować bezpośrednio przed nałożeniem na ciasto.
Z podanych surowców sporządzić ciasto półkruche, oziębić. Podzielić ciasto na dwie części: jedną część rozwałkować na płat grubości 5 mm, przenieść na wałku na blachę, ponakłuwać widelcem, upiec na jasnozłoty kolor. Na upieczone ciasto nałożyć nadzienie z jabłek, wyrównać, przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta i piec ok. 40 min. Po wyjęciu z piekarnika gorącą szarlotkę posypać cukrem pudrem i pokrajać w kwadraty.