Przepis: Szneki danie
Ile porcji: 12
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 45min.
Czas przygotowania: 140 min.
Czas pieczenia: 25 min.
Jak przyrządzić Szneki danie?
W naczyniu wymieszać przesianą mąkę, cukier, sól, suche drożdże. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem, jajkami i dodać do mąki- wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60×30 cm, delikatnie podsypując mąką. Roztrzepane jajko z mlekiem użyć do posmarowania ciasta, cukrem z cynamonem posypać ciasto. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić na 12 części z których otrzymamy 12 bułeczek- ślimaków. Bułeczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką, pozostawić do napuszenia – 30/40 minut. piec w temperaturze 180 stopni C przez około 20- 25 minut.