Przepis: Tarta z winogronami na lato
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Tarta z winogronami na lato?
Do mąki dodać sól, posiekane masło, cukier puder i jajko roztrzepane z odrobiną zimnej wody. Zagnieść szybki ciasto i włożyć je na 2 godziny do lodówki. Winogrona opłukać, pozrywać z kiści, zasypać 4 łyżkami cukru pudru, skropić wódką i pozostawić na godzinę. Formę do pieczenia tart posmarować masłem, oprószyć bułką tartą, wylepić ciastem, tworząc wokół 2-centymetrowy rant. Ciasto gęsto nakłuć widelcem i podpiec 10-15 minut w temp 180 stopni C. W tym czasie osączyć winogrona, uzyskany sok zmiksować z jajkami, żółtkiem, resztą cukru, śmietaną i mielonymi migdałami. Wyłożyć masę na ostudzone ciasto , na wierzchu dekoracyjnie rozłożyć winogrona. Piec około 20 minut. Podawać tartę lekko przestudzoną.