Przepis: Tort śmietanowy z wiśniami
Ile porcji: 12
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas pieczenia: 30 min.
Jak przyrządzić Tort śmietanowy z wiśniami?
Żółtka utrzeć z cukrem i jednym opakowaniem cukru waniliowego, dodać 3 łyżki wody, dalej ucierać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wyłożyć na żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i mąką ziemniaczaną, przesiać na pianę z białek, delikatnie wymieszać. Masę biszkoptową przełożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię. Piec ok. 30 min w 180 st., ostudzić, przekroić na 3 blaty.
Wiśnie dokładnie osączyć.
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach kompotu, spęczniałą odcisnąć, podgrzewać do rozpuszczenia, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i jednym opakowaniem cukru waniliowego. Delikatnie połączyć z żelatyną.
Wiśniówką nasączyć pierwszy krążek ciasta, posmarować go cienką warstwą dżemu, a następnie bitą śmietaną, ułożyć na niej 1/3 wiśni, wcisnąć w śmietanę. Przykryć drugim płatem ciasta, posmarować dżemem i śmietaną, ułożyć połowę wiśni. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć wiśniówką. Wierzch i boki posmarować bitą śmietaną, udekorować kleksikami bitej śmietany, wiśniami i wiórkami czekoladowymi.