Jak przyrządzić Tort śmietanowy z wiśniami?

Przepis: Tort śmietanowy z wiśniami

Ile porcji: 12

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas pieczenia: 30 min.

Jak przyrządzić Tort śmietanowy z wiśniami?

Żółtka utrzeć z cukrem i jednym opakowaniem cukru waniliowego, dodać 3 łyżki wody, dalej ucierać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wyłożyć na żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i mąką ziemniaczaną, przesiać na pianę z białek, delikatnie wymieszać. Masę biszkoptową przełożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię. Piec ok. 30 min w 180 st., ostudzić, przekroić na 3 blaty.

Wiśnie dokładnie osączyć.

Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach kompotu, spęczniałą odcisnąć, podgrzewać do rozpuszczenia, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i jednym opakowaniem cukru waniliowego. Delikatnie połączyć z żelatyną.

Wiśniówką nasączyć pierwszy krążek ciasta, posmarować go cienką warstwą dżemu, a następnie bitą śmietaną, ułożyć na niej 1/3 wiśni, wcisnąć w śmietanę. Przykryć drugim płatem ciasta, posmarować dżemem i śmietaną, ułożyć połowę wiśni. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć wiśniówką. Wierzch i boki posmarować bitą śmietaną, udekorować kleksikami bitej śmietany, wiśniami i wiórkami czekoladowymi.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556