Przepis na Budyniowo – jabłkowe

Składniki potrzebne do przepisu: Budyniowo – jabłkowe

  • mąka 500 g
  • margaryna 250 g
  • cukier puder 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • śmietana 1 łyżka
  • jajko 2 sztuki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
    Czas przygotowania: 120 min.
    Czas gotowania: 10 min.
    Czas pieczenia: 50 min.

     

    jak przyrządzić Budyniowo – jabłkowe ?

    Mąkę przełożyć na stolnicę, dodać margarynę, cukier puder, proszek.

    Następnie dodać śmietanę i jajka – zagnieść ciasto.

    Schłodzić ciasto przez 10 minut.

    Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, jedną część rozwałkowujemy i wykładamy do blaszki.

    Jabłka obieramy kroimy na ćwiartki układamy na cieście w blaszce.

    Gotujemy budynie – ciepłe wylewamy na jabłka, przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem.

    Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556