Składniki potrzebne do przepisu: Domowy Jabłecznik
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
jak przyrządzić Domowy Jabłecznik ?
Ciasto kruche:
mąka – 3 szkl
margaryna – 25 dag
żółtka – 5 szt
proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
cukier – 0,5 szkl
Piana:
cukier – 1 szkl
białka – 5 szt
kisiel czerwony – 1 opakowanie
jabłka – 1 kg
Margarynę i mąkę posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier i proszek, zagnieść ciasto. Wyłożyć na blaszkę. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozłożyć na ciasto. Białka ubić na pianę, dodać cukier i kisiel w proszku (ja dodaję również 1 op. wiórków kokosowych). Wyłożyć na owoce. Piec ok. 30 min. w temp.180st. Dowolnie udekorować.