Składniki potrzebne do przepisu: Drożdżówki z budyniem
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
jak przyrządzić Drożdżówki z budyniem ?
Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Mleko podgrzać, wymieszać z olejem, cukrem i solą. Lekko przestudzić, po czym połączyć z jajkiem. Dodać do mąki wymieszanej z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temp. pokojowej na ok. 1,5 godziny, by podwoiło swoją objętość.
W między czasie przygotować budyń. Do garnka wlać 1 szkl. mleka, wstawić do gotowania. W kubku wymieszać budyń z pozostałym mlekiem dodając 2 łyżki cukru. Do gotującego się mleka wlać budyń, energicznie wymieszać, zdjąć z ognia.
Z ciasta formować okrągłe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 min. Następnie w każdej bułeczce zrobić płaskie zagłębienie dnem kubka/ filiżanki, po czym napełnić je nadzieniem.
Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajem z 1 łyżką mleka.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
Wstawić drożdżówki i piec 15 – 20 min, do zrumienienia.
Wystudzić na kratce.
Smacznego!