Składniki potrzebne do przepisu: Drożdżówki z kremem i konfiturą
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
jak przyrządzić Drożdżówki z kremem i konfiturą ?
Na ciasto:
drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać letnie mleko, wsypać łyżkę mąki, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Do przesianej mąki wlać rozczyn, dodać cukier, żółtka i roztopioną margarynę oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto i odstawić je ciepłe miejsce by wyrosło.
Na krem:
mleko wymieszać ze śmietaną, (1/2 szklanki odlać), zagotować mieszając. Odlane mleko ze śmietaną wymieszać z proszkiem budyniowym i cukrem, wlać do wrzącego mleka ze śmietaną, zagotować, odstawić do wystygnięcia.
Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku, formować kulki, spłaszczać je, robiąc w środku wgłębienie. Wypełnić je budyniem, ułożyć w odstępach na natłuszczonej blaszce i wysypanej tartą bułką, piec w temp. 180 stopni C około 40-50 minut.
Nadzienie budyniowe w upieczonych i wystudzonych drożdżówkach udekorować konfiturą.