Przepis na Jabłecznik teściowej

Składniki potrzebne do przepisu: Jabłecznik teściowej

  • jabłka smażone 1 litr
  • mąka 70 dkg
  • jajka 3 sztuki
  • margaryna tortowa 1 kostka
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • cukier 3/4 szklanki
  • śmietana kwaśna 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
    Czas przygotowania: 90 min.

     

    jak przyrządzić Jabłecznik teściowej ?

    Oddzielamy żółtka od białek.

    Z mąki, żółtek, margaryny, obu cukrów i śmietany zagniatamy ciasto, wcześniej je siekamy lekko nożem.

    Dzielimy na dwie części.

    Jedną zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.

    Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią blachę wyłożoną papierem do pieczenia – teściowa piekła w blaszce na keks tej szerszej. Zapiekamy lekko w piekarniku nagrzanym do 180’C.

    W tym czasie ubijamy pianę z 3 białek.

    Wyjmujemy spód i na niego wykładamy smażone jabłka.

    Teraz wykładamy ubite białka na jabłka i wyjmujemy z lodówki ciasto.

    Ścieramy drugą połowę ciasta na tarce o dużych oczkach.

    Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w 180’C. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do około 150’C i pieczemy jeszcze około 15 minut.

    Po wyjęciu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.