Przepis na Keks bananowy

Składniki potrzebne do przepisu: Keks bananowy

  • mąka 3, 5 szkl
  • cukier 1,5 szkl
  • orzechy włoskie posiekane 1 szkl
  • olej 2/3 szkl
  • jajka 4 szt
  • banany 4 szt
  • czekolada gorzka 20 dag
  • soda 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
    Czas przygotowania: 90 min.

     

    jak przyrządzić Keks bananowy ?

    Olej, cukier, sol i skórkę z cytryny ubijać trzepaczką lub mikserem aż do rozpuszczenia się cukru

    Jajka dodawać po jednym i nadal ubijać, aż powstanie puszysta masa.

    Mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia przesiać i po trochę dodawać do masy. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę czekoladę, banany i posiekane orzechy. Wszystko delikatnie wymieszać.

    Ciasto przelać do foremek keksowych (mi wychodzą 2 foremki z tych proporcji) posmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem do pieczenia.

    Piec 50-60 min w temp 180 stopni.