Przepis na Keks z białek

Składniki potrzebne do przepisu: Keks z białek

  • białka z jajek 1 szkl
  • mąka pszenna 1 szkl
  • mak 1 szkl
  • cukier 1 szkl
  • >roztopione masło 0,5 szkl
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • >aromat waniliowy do ciast 6 kropel
  • bakalie
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 20min.
    Czas przygotowania: 30 min.
    Czas pieczenia: 50 min.

     

    jak przyrządzić Keks z białek ?

    Białka ubić na sztywno, porcjami dodawać cukier i dalej ubijać. Do otrzymanej masy dodać przesianą mąkę, mak, proszek do pieczenia, bakalie, roztopione masło, wymieszać.

    Piec w formie do keksa około 50 minut (czasem krócej, to zależy od piekarnika), w temperaturze 220 stopni, od góry

    podczas pieczenia przykryć papierem lub folią aluminiową, by się zbyt mocno nie przypiekło. Piec do tzw. suchego patyczka.

    Po upieczeniu można polać polewą czekoladową.

    Smacznego