Przepis na Keks

Składniki potrzebne do przepisu: Keks

  • mąka 30 dag
  • jaja całe 5 szt
  • cukier puder 20 dag
  • >margarna 20 dag
  • proszek do piecz. 1 łyżczka
  • bakalie 30 dag
  • >tłusz do smarowania formy wg uznania
  • >bułka – tarta do posypania foremek wg uznania
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 20min.
    Czas przygotowania: 30 min.
    Czas pieczenia: 50 min.

     

    jak przyrządzić Keks ?

    Margarynę utrzeć w makutrze wałkiem i dodawać kolejno po jednym całym jajku, wsypując cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

    Bakalie zalać ciepłą wodą, odcedzić, osuszyć i pokroić na kawałki – obsypać lekko mąką wtedy nie opadną nam na dno, dodać do ciasta wymieszać.

    Foremkę wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką, przełożyć ciasto i wstawić do piekarnika na 50 minut, po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą.