Przepis na Kukułka

Składniki potrzebne do przepisu: Kukułka

  • mąka pszenna 3/4 szklanki
  • jajka 4 sztuki
  • >proszek da pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 2 łyżki
  • cukier 1,25 szklanki
  • śmietana 30% 800 ml
  • śmietan-fix 4 opakowania
  • cukier puder 2 łyżki
  • czekolada mleczna 200 gram
  • czekolada gorzka 100 gram
  • >wódka 50 ml
  • biszkopty okrągłe ok 40 szt
  • >likier kawowy 150 ml
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
    Czas przygotowania: 90 min.

     

    jak przyrządzić Kukułka ?

    Żółtka ucieramy z 3/4 szklanki cukru, do uzyskania jednolitej konsystencji, powoli dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy do reszty składników i delikatnie mieszamy. Nakładamy do wysmarowanej margaryną formy 25×35. Wstawiamy do nagrzanego do 70 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

    Czekolady rozpuszczamy, dodajemy 0,5 szklanki cukru i 50 ml wódki.

    Ostudzony biszkopt kroimy na pół, pierwszą warstwę układamy na blaszce i nasączamy likierem kawowym (ewentualnie 150 ml gorącej wody, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 2 łyżeczki wódki).

    Ubijamy śmietanę z cukrem i fixami. Nakładamy połowę na biszkopt, a następnie wtykamy okrągłe biszkopciki.

    Polewamy połową tężejącej czekolady. Przykrywamy biszkoptem, na nim kładziemy śmietanę i biszkopciki. Polewamy czekoladą. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.