Przepis na Makowiec zawijany

Składniki potrzebne do przepisu: Makowiec zawijany

  • żółtka 4 szt
  • mleko 120 ml
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • margaryna 100 g
  • drożdże 30 g
  • cukier biały 4 łyżki stołowe
  • olej 1 łyżka stołowa
  • sól 1/2 łyżeczki
  • >spirytus 1 łyżka stołowa
  • cukier waniliowy 16 g
  • >niebieski mak 500 g
  • cukier 250 g
  • rodzynki 100 g
  • orzechy włoskie 50 g
  • miód 1 łyżka
  • margaryna 1 łyżka
  • olejek migdałowy 1 szt
  • cynamon 2 łyżeczki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Makowiec zawijany ?

    Ponadto:

    – lukier

    – trochę maku do dekoracji

    – pergamin

    – olej

    Ciasto drożdżowe:

    (mąka pszenna – 2 szklanki, mleko – 120 ml, margaryna – 100 gram, żółtka – 4 sztuk, drożdże – 30 gram, cukier biały – 4 lyzki stolowe, olej – 1 łyżka stołowa, sól – 1/2 łyzeczki, spirytus – 1 łyżka stołowa, cukier waniliowy – 16 gram)

    1.Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem i odstawić na około 15 minut.

    2.Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

    Masa makowa:

    (mak niebieski – 500 gram, cukier – 250 gram, rodzynki – 100 gram, orzechy włoskie – 50 gram, miód – 1 łyżka, cynamon – 2 łyżeczki, olejek migdałowy – 1 sztuka, margaryna – 1 łyżka)

    1.Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć.

    2.Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem).

    Ciasto podzielić wg uznania, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków).

    Piec w temp. 180-190 stopni przez około 30-40 minut.

    Ciasto polać lukrem i posypać makiem

    Smacznego