Przepis na Marcinek ciasto

Składniki potrzebne do przepisu: Marcinek ciasto

  • żółtka surowe 2 sztuki
  • jajko całe 1 sztuka
  • cukier puder 1 szklanka
  • śmietana gęsta 1 szklanka
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • margaryna pół kostki
  • mąka 50-80 kg zależnie ile zabierze ciasto
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
    Czas przygotowania: 2 godz.

     

    jak przyrządzić Marcinek ciasto ?

    Jajka z cukrem miksujemy a następnie dodajemy pozostałe składniki. Mąkę dodajemy stopniowo i zagniatamy ciasto.

    Dzielimy na 12-14 kawałeczków i rozwałkowujemy na okrąg i pieczemy każdy osobno w temp.170’C – pilnujcie gdyż się bardzo szybko pieką, mają być złotawe.

    Wyjmujemy i układamy jeden na drugim.

    Wszystkie składniki masy śmietanowej ubijamy na dość sztywną masę – można dodać 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny w pół szklanki gorącego mleka.

    Przekładamy masą placki – obkładamy nią tez boki i górę marcinka. Posypujemy groszkiem kakaowym i kokosem.