Przepis na Moja wuzetka

Składniki potrzebne do przepisu: Moja wuzetka

  • >olejek śmietankowy 0,5 buteleczki
  • >polewa czekoladowa 1 opakowanie
  • żelatyna 2 łyżki
  • cukier waniliowy 2 opakownia
  • śmietana 30% 1 litr
  • cukier kryształ 35 dag
  • jajka 9 szt
  • >ciemne kakao 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • mąka tortowa 1,25 szklanki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
    Czas przygotowania: 90 min.

     

    jak przyrządzić Moja wuzetka ?

    Wykonanie biszkopta:

    Żółtka jajek oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, najlepiej ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać 30 dag cukru kryształu i nadal ubijać aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać żółtka i lekko zamieszać. Potem dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki i wylać na wyłożoną papierem pergaminowym dużą blaszkę do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni około 30-40 minut.

    Wykonanie śmietany:

    Żelatynę rozpuścić w 0,20 szkl. gorącej wody i lekko przestudzić. Śmietanę schłodzoną uprzednio w lodówce ubić na sztywno z 5 dag cukru kryształu i cukrami waniliowymi. Następnie dodać przygotowaną żelatynę i szybko miksować, żeby nie porobiły się malutkie grudki.

    Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na pół, placki nasączyć delikatnie ponczem (wymieszać schłodzoną przegotowaną wodę z olejkiem śmietankowym) i przełożyć ubitą śmietaną. Wierzch ciasta posmarować delikatnie śmietaną i polać przygotowaną według przepisu na opakowaniu polewą czekoladową.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556