Przepis na Morotskaka – ciasto marchewkowe

Składniki potrzebne do przepisu: Morotskaka – ciasto marchewkowe

  • jajka 4 szt
  • cukier 1 szklanka
  • mąka (najlepiej Sszymanowska bądź tortowa) 1,5 szklanki
  • masło 150 ml
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • kurkuma 1 szczypta
  • marchewka starta drobno 2 szklanki
  • orzechy posiekane lub migdały 1/2 szklanki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
    Czas przygotowania: 75 min.

     

    jak przyrządzić Morotskaka – ciasto marchewkowe ?

    Białka ubić z cukrem na gęsta słodką masę.

    Dodać żółtka. Zmiksować. Nie podjadać;)

    Po trochu dodawać mąkę i masło w płynie.

    Dodać cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać.

    Wymieszać z orzechami i marchewka.

    Wlać do formy wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką.

    Wstawić do piekarnika na 45 min nagrzanego do 180stopni.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556