Składniki potrzebne do przepisu: Owocowy torcik
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
jak przyrządzić Owocowy torcik ?
Żółtka oddzielić od białek, ucierać z połową cukru na parze, aż masa zgęstnieje.
Masło rozpuścić, ostudzić, wymieszać z żółtkami.
Mąkę wysypać na żółtka, białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na mąkę i delikatnie wymieszać.
Tortownicę wysmarować masłem, posypać mąką, wlać ciasto,
Wstawić do nagrzanego do 180st.C piekarnika, piec ok. 25 min, przestudzić, przekroić w poprzek.
Truskawki umyć, osączyć, 1/4 udusić z 5 dag cukru, ostudzić, posmarować krążki ciasta, ułożyć na nich pokrojone truskawki.
Śmietankę ubić z pozostałym cukrem, przełożyć tort, resztą posmarować wierzch i boki, udekorować truskawkami, schłodzić w lodówce.