Składniki potrzebne do przepisu: Rafaello na słonych krakersach
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 30 min.
jak przyrządzić Rafaello na słonych krakersach ?
Krakersy układamy na blasze.
Żółtka ucieramy trzepaczką z cukrem waniliowym i 1/2 szklanki cukru. Dodajemy do masy jajecznej mąkę ziemniaczaną i pszenną i 1/2 szklanki mleka.
Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.
Resztę mleka zagotowujemy z pozostałym cukrem i z kostką masła. Do gotującego się mleka wlewamy powoli masę jajeczną i ciągle mieszamy, aż do uzyskania budyniu.
Do gorącego budyniu wsypujemy 200 gram kokosu i dobrze mieszamy, wlewamy gorącą masę na krakersy (odrobinę masy zostawiamy na przyozdobienie, tak ok szklanki), od razu przykrywamy krakersami, wylewamy resztę masy na krakersy. Pozostałe krakersy kruszymy, mieszamy z pozostałym kokosem i posypujemy ciasto.
Gdy masa wystygnie ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. wtedy lepiej smakuje ale i lepiej się kroi.