Przepis na Rafaello na słonych krakersach

Składniki potrzebne do przepisu: Rafaello na słonych krakersach

  • mleko 1 litr
  • masło prawdziwe 1 kostka
  • cukier waniliowy 2 opakowania
  • cukier 3/4 szklanki
  • żółtka 4 sztuki
  • wiórki kokosowe 250 gram
  • mąka pszenna 5 łyżek czubatych
  • mąka ziemniaczana 5 łyżek czubatych
  • krakersy 2 duże opakowania
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 30 min.
    Czas gotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Rafaello na słonych krakersach ?

    Krakersy układamy na blasze.

    Żółtka ucieramy trzepaczką z cukrem waniliowym i 1/2 szklanki cukru. Dodajemy do masy jajecznej mąkę ziemniaczaną i pszenną i 1/2 szklanki mleka.

    Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.

    Resztę mleka zagotowujemy z pozostałym cukrem i z kostką masła. Do gotującego się mleka wlewamy powoli masę jajeczną i ciągle mieszamy, aż do uzyskania budyniu.

    Do gorącego budyniu wsypujemy 200 gram kokosu i dobrze mieszamy, wlewamy gorącą masę na krakersy (odrobinę masy zostawiamy na przyozdobienie, tak ok szklanki), od razu przykrywamy krakersami, wylewamy resztę masy na krakersy. Pozostałe krakersy kruszymy, mieszamy z pozostałym kokosem i posypujemy ciasto.

    Gdy masa wystygnie ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. wtedy lepiej smakuje ale i lepiej się kroi.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556