Składniki potrzebne do przepisu: Rozetki
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
jak przyrządzić Rozetki ?
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Dodać mleko, lekko rozbełtane jajka i wanilię. Dobrze wymieszać na gładką masę i zostawić aby odpoczęło, przynajmniej 30 minut.
Olej rozgrzać w szerokim rondlu do temperatury 195 st.C. Dowolną końcówkę rozetkownicy wkręcić do uchwytu, zanurzyć na kilka minut w gorącym oleju, lekko otrząsnąć i delikatnie zanurzyć w cieście – uważać aby ciasto nie przykryło górnej części nasadki bo wtedy ciastko nie zejdzie z końcówki po usmażeniu – zanurzyć w gorącym oleju i smażyć aż ciastka się ładnie zrumienią. Czasami same odczepiają się od końcówki, czasami trzeba sobie pomóc widelcem.
Odsączyć na ręczniku papierowym, przenieść na talerz i lekko oprószyć cukrem pudrem.
Dobrze jest zanurzać końcówkę w gorącym oleju przed każdorazowym maczaniu w cieście – od tak rozgrzanej ciasto łatwiej samo odchodzi.