Puszysty sernik łaciaty – doskonałe połączenie wanilii i czekolady
Czas przygotowania: 1,5 godziny Czas pieczenia: około 60 minut Forma: 24-26 cm
Składniki:
Na spód:
- 300 g herbatników
- 150 g masła
Na masę serową:
- 1 kg sera twarogowego (zmielonego trzykrotnie)
- 250 g masła (miękkiego)
- 200 g cukru
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie:
- Spód:
- Herbatniki kruszymy na drobne okruchy
- Rozpuszczamy masło i łączymy z pokruszonymi herbatnikami
- Wykładamy na dno formy i dokładnie dociskamy
- Wstawiamy do lodówki
- Masa serowa:
- Ser miksujemy z miękkim masłem i cukrem na gładką masę
- Dodajemy pojedynczo jajka, cały czas miksując
- Wsypujemy obie mąki i dodajemy ekstrakt waniliowy
- Masę dzielimy na dwie części
- Do jednej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy
- Na schłodzony spód wylewamy na przemian porcje jasnej i ciemnej masy, tworząc wzór
- Delikatnie potrząsamy formą, aby masa się wyrównała
Pieczenie:
- Piekarnik nagrzewamy do 170°C
- Pieczemy około 60 minut
- Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
Wskazówki:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- Ser musi być dobrze zmielony, bez grudek
- Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia
- Gotowy sernik można udekorować polewą czekoladową
Przechowywanie: Sernik najlepiej smakuje następnego dnia. Przechowuj w lodówce do 5 dni.