Przepis na Sernik łaciaty

Puszysty sernik łaciaty – doskonałe połączenie wanilii i czekolady

Czas przygotowania: 1,5 godziny Czas pieczenia: około 60 minut Forma: 24-26 cm

Składniki:

Na spód:

  • 300 g herbatników
  • 150 g masła

Na masę serową:

  • 1 kg sera twarogowego (zmielonego trzykrotnie)
  • 250 g masła (miękkiego)
  • 200 g cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie:

  1. Spód:
    • Herbatniki kruszymy na drobne okruchy
    • Rozpuszczamy masło i łączymy z pokruszonymi herbatnikami
    • Wykładamy na dno formy i dokładnie dociskamy
    • Wstawiamy do lodówki
  2. Masa serowa:
    • Ser miksujemy z miękkim masłem i cukrem na gładką masę
    • Dodajemy pojedynczo jajka, cały czas miksując
    • Wsypujemy obie mąki i dodajemy ekstrakt waniliowy
    • Masę dzielimy na dwie części
  3. Do jednej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy
  4. Na schłodzony spód wylewamy na przemian porcje jasnej i ciemnej masy, tworząc wzór
  5. Delikatnie potrząsamy formą, aby masa się wyrównała

Pieczenie:

  • Piekarnik nagrzewamy do 170°C
  • Pieczemy około 60 minut
  • Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika

Wskazówki:

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • Ser musi być dobrze zmielony, bez grudek
  • Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia
  • Gotowy sernik można udekorować polewą czekoladową

Przechowywanie: Sernik najlepiej smakuje następnego dnia. Przechowuj w lodówce do 5 dni.

0/5 (0 Reviews)