Przepis na Szarlotka na kruchym spodzie

Składniki potrzebne do przepisu: Szarlotka na kruchym spodzie

  • jabłka 2 kg
  • woda wrzątek 3 łyżki
  • cynamon 1 łyżeczka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 10min.
    Czas przygotowania: 80 min.
    Czas pieczenia: 50 min.

     

    jak przyrządzić Szarlotka na kruchym spodzie ?

    Mus – jabłka obrać i pokroić na ćwiartki.

    Wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem, dusić na małym ogniu często mieszając, aż staną się miękkie i mus zacznie gęstnieć.

    Kiedy mus będzie wystarczająco gęsty, dodać cynamon i cukier do smaku.

    Składniki na ciasto posiekać na stolnicy.

    Podzielić na 2 część, odłożyć na 30 minut do lodówki.

    Piekarnik nagrzać do 160.

    Wyjąć z lodówki porcję zagniecionego ciasta i rozwałkować. Wyłożyć ciastem formę.

    Piec około 30 minut, aż lekko się zrumieni.

    Upieczony spód wyjąć z piekarnika i ułożyć na nim mus z jabłek, wyłożyć na nie rozwałkowane drugie ciasto.

    Ciasto ponownie wstawić do piekarnika, ustawić tylko na górną grzałkę i piec do zrumienienia się wierzchu ciasta przez około 15-20 minut.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556