Składniki potrzebne do przepisu: Szarlotka na kruchym spodzie
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 10min.
Czas przygotowania: 80 min.
Czas pieczenia: 50 min.
jak przyrządzić Szarlotka na kruchym spodzie ?
Mus – jabłka obrać i pokroić na ćwiartki.
Wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem, dusić na małym ogniu często mieszając, aż staną się miękkie i mus zacznie gęstnieć.
Kiedy mus będzie wystarczająco gęsty, dodać cynamon i cukier do smaku.
Składniki na ciasto posiekać na stolnicy.
Podzielić na 2 część, odłożyć na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 160.
Wyjąć z lodówki porcję zagniecionego ciasta i rozwałkować. Wyłożyć ciastem formę.
Piec około 30 minut, aż lekko się zrumieni.
Upieczony spód wyjąć z piekarnika i ułożyć na nim mus z jabłek, wyłożyć na nie rozwałkowane drugie ciasto.
Ciasto ponownie wstawić do piekarnika, ustawić tylko na górną grzałkę i piec do zrumienienia się wierzchu ciasta przez około 15-20 minut.