Składniki potrzebne do przepisu: Szarlotka teściowej
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 40 min.
jak przyrządzić Szarlotka teściowej ?
Okruchy biszkoptu mieszamy z cukrem. Jabłka obieramy, szatkujemy, słodzimy cukrem, dodajemy do nich sparzone rodzynki oraz posiekane orzechy. W natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy układamy na przemian okruchy biszkoptów i jabłka- ma powstać w sumie 7 warstw: 4 z okruchami i 3 z jabłkami. Każdą warstwę okruchów skrapiamy 2 łyżkami rozpuszczonego masła. Szarlotkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni c. Podajemy na gorąco z cukrem pudrem, można również dodać gałkę lodów waniliowych!