Przepis na Szarlotka z serkiem

Składniki potrzebne do przepisu: Szarlotka z serkiem

  • mąka 3 szklanka
  • serek waniliowy 1 opakowania (400g)
  • margaryna 1,5 kostka
  • cukier waniliowy 1 opakowania dużego
  • proszek do pieczenia 3 płaska łyżeczka
  • wiórki kokosowe lub bułka tarta do posypania ciasta przed pieczeniem
  • jabłka 1,5 kg
  • cynamon i cukier waniliowy do posypania jabłek
  • cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu (lub lukier do polania ciasta)
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Szarlotka z serkiem ?

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać serek, margarynę, cukier waniliowy i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części: na spód 2/3 ciasta, na wierzch – 1/3.

    Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć większą część ciasta. Ciasto posypać małą ilością wiórków kokosowych lub tartą bułką (około 2 łyżki). Następnie ułożyć połówki lub ćwiartki obranych jabłek, posypać cynamonem i cukrem waniliowym.

    Przełożyć pozostałą część ciasta. Piec 50 – 60 minut w temperaturze 180 – 200 stopni C. Po upieczeniu szarlotkę obficie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Uwaga! ciasto bez użycia jajek.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553