Przepis na Łatwa szarlotka

Składniki potrzebne do przepisu: Łatwa szarlotka

  • jabłka – szara reneta 1 kg
  • cynamon 1 łyżeczka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 45min.
    Czas przygotowania: 60 min.
    Czas pieczenia: 45 min.

     

    jak przyrządzić Łatwa szarlotka ?

    Zagnieść kruche ciasto – mąkę wsypać na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem, dodać śmietanę, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy.

    Zarobić ciasto nożem i szybko wyrobić ręką. Pozostawić na około godzinę w chłodnym miejscu, następnie wyjąć, podzielić na 2 części.

    Formę posmarować margaryną, rozwałkować jedną część ciasta, wylepić blaszkę ciastem.

    Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce, dodać cynamon i wymieszać.

    Na ciasto w blaszce wykładamy jabłka.

    Następnie rozwałkowujemy drugą część ciasta, kładziemy na jabłka.

    Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut, temperatura pieczenia 180.