Przepis na Torcikowa lala

Składniki potrzebne do przepisu: Torcikowa lala

  • biszkopt z czterech jaj 1 sztuka
  • biszkopt z 5 jaj 1 sztuka
  • mleko 3/4 litra
  • budyń śmietankowy 4 opakowania
  • margaryna 1 kostka
  • >dżem kwaskowy 1 słoik
  • >poncz do nasączenia
  • wiórki kokosowe wg uznania
  • cukier puder 1 kg
  • >pianki marshmalows po 90 g 3 opakowania
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 5godz. 0min.
    Czas przygotowania: 4 godz.
    Czas pieczenia: 60 min.

     

    jak przyrządzić Torcikowa lala ?

    Upiec dowolne biszkopty z 4 jajek w formie babkowej z kominkiem i z 5 jajek w średniej wielkości tortownicy. Ugotować budyń na mleku, wystudzić. Następnie zmiksować z margaryną na gładką masę.

    Biszkopty przekroić: pierwszy na 3 części, drugi na 2. Lekko je nasączyć ponczem, posmarować dżemem i położyć krem. Złożyć w całość tzn. okrągły biszkopt na spód tortu a babkę na górę. Ta część posłuży za suknię dla lalki. Następnie wkładamy w środek babki zawiniętą w folię aluminiową do połowy lalkę.

    Boki tortu smarujemy pozostałym kremem i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Rozpuścić pianki z odrobiną wody i wgnieść w nie tyle cukru pudru by powstała masa plastyczna. Rozwałkować wałkiem i wycinać potrzebne części ubrania, ozdoby. Lalkę ubrać według własnego pomysłu.

    Masę można barwić na różne kolory barwnikami spożywczymi. Tortu nie nasączałam za bardzo a masa budyniowa musi być sztywna bo ciężar ubrania lalki jest spory i ciasto mogłoby się rozpaść.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553