Składniki potrzebne do przepisu: Kurczak gotowany w rosole
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 50min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 40 min.
jak przyrządzić Kurczak gotowany w rosole ?
Włoszczyznę umyć, oczyścić i opłukać. Zalać 2-3 szklankami wrzącej wody, zagotować, włożyć dokładnie umytego kurczaka, dodać trochę soli, pieprzu, ziela, listek laurowy, cebulkę, koperku i zielonej pietruszki (listki zostawić) i gotować 30-40 minut, aż kurczak będzie miękki. Ugotowaną połówkę kurczaka podzielić na 2 porcje i podać na talerzu ozdobionym ugotowanymi warzywami i posypany zieloną pietruszką. Aby rosół był bardziej esencjonalny, dodać kostkę „rosołu z drobiu”, siekaną zieloną pietruszkę i koperek. Czas wykonania około 45 minut. Przepis pochodzi z książki „nastolatki gotują” autorstwa pani sabiny witkowskiej.