Przepis na Pieczeń wieprzowa na mleku kokosowym

Składniki potrzebne do przepisu: Pieczeń wieprzowa na mleku kokosowym

  • >mięso wieprzowe 800 g
  • olej 1 łyżka
  • masło 25 g
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • >surowy boczek 80 g
  • mleko kokosowe 1,2 litra
  • >zielony pieprz ziarna 1 łyżka
  • >listki laurowe 2 sztuki
  • majeranek 2 łyżki
  • tymianek 2 łyżki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 30min.
    Czas przygotowania: 115 min.
    Czas gotowania: 90 min.
    Czas smażenia: 5 min.

     

    jak przyrządzić Pieczeń wieprzowa na mleku kokosowym ?

    Z mięsa odkrawamy tłuszcz i związujemy je nicią, aby zachowało swój kształt podczas gotowania. olej i masło rozgrzewamy w garnku i smażymy na nich posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek i pokrojony w kostkę surowy boczek przez 5 minut. Dodajemy mięso i obsmażamy w wysokiej temperaturze ze wszystkich stron, wielokrotnie odwracając. Usmażone mięso polewamy mlekiem, dodajemy pieprz, listki laurowe, majeranek oraz tymianek i mięso. Dusimy w niskiej temperaturze przez 90 minut. W czasie ostatnich 15 minut duszenia zwracamy uwagę na wywar aby się nie wygotował, bo się przypali nam mięso. Gdy wywar się wygotuje a mięso nie jest jeszcze gotowe, dolewamy do garnka 150 ml mleka 3,2 %. Resztę wywaru zachowujemy. Mięso wyjmujemy z garnka i kroimy nożem w duże plastry. Przekładamy na talerz, polewamy zachowanym sosem.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553