Składniki potrzebne do przepisu: Banany w kawie
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
jak przyrządzić Banany w kawie ?
Kawę, kakao i cynamon zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na 3 minuty. Przecedzić, dodać miodu i zagotować. Następnie myjemy banany, obieramy i kroimy wzdłuż, układamy ciasto w żaroodpornym naczyniu i polewamy syropem kawowym. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180’C. W połowie pieczenia obracamy banany na drugą stronę. Później łyżką cedzakową wyjmujemy je i układamy na półmisku i studzimy. Syrop kawowy przelewamy do rondelka i odparowujemy do 1/3 objętości, aby stał się gęsty i ciągnący. Banany polewamy resztą syropu, przybieramy bitą śmietaną i posypujemy orzechami. Pyszności słodkości;)