Składniki potrzebne do przepisu: W-zetka
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
jak przyrządzić W-zetka ?
Pisząc galaretka jasna mam na myśli galaretkę cytrynową, pomarańczową lub agrestową.
Żółtka jajek oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywną pianę, najlepiej ze szczyptą soli.
Do ubitych białek dodać 30 dag cukru kryształu i nadal ubijać aż do rozpuszczenia się cukru.
Następnie dodać żółtka, nadal ubijać, ale na mniejszych obrotach. Potem dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao.
Łyżką delikatnie wymieszać wszystkie składniki i wylać na wyłożoną papierem pergaminowym dużą blaszkę do pieczenia.
Piec w temp. 180 stopni około 35 minut.
Masa:
Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno,dodać śmietana-fix zmieszany z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, następnie galaretkę.
Wymieszać.
W garnuszku stopić czekoladę pokruszona, wodę i masło, odstawić.
Biszkopt przekroić na pół, jedną warstwę polać masa, przykryć drugą częścią biszkoptu i polać polewą.
Wstawić do lodówki aby masa i polewa stężały.