Składniki potrzebne do przepisu: W-zetka

  • jajka 8 szt
  • cukier biały 30 dkg
  • mąka 20 dkg
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • kakao 3 łyżki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
    Czas przygotowania: 75 min.

     

    jak przyrządzić W-zetka ?

    Pisząc galaretka jasna mam na myśli galaretkę cytrynową, pomarańczową lub agrestową.

    Biszkopt:

    Żółtka jajek oddzielić od białek.

    Białka ubić na sztywną pianę, najlepiej ze szczyptą soli.

    Do ubitych białek dodać 30 dag cukru kryształu i nadal ubijać aż do rozpuszczenia się cukru.

    Następnie dodać żółtka, nadal ubijać, ale na mniejszych obrotach. Potem dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao.

    Łyżką delikatnie wymieszać wszystkie składniki i wylać na wyłożoną papierem pergaminowym dużą blaszkę do pieczenia.

    Piec w temp. 180 stopni około 35 minut.

    Masa:

    Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno,dodać śmietana-fix zmieszany z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, następnie galaretkę.

    Wymieszać.

    W garnuszku stopić czekoladę pokruszona, wodę i masło, odstawić.

    Biszkopt przekroić na pół, jedną warstwę polać masa, przykryć drugą częścią biszkoptu i polać polewą.

    Wstawić do lodówki aby masa i polewa stężały.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556