Składniki potrzebne do przepisu: Wytworny deser z migdałowymi chrupkami
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
jak przyrządzić Wytworny deser z migdałowymi chrupkami ?
Biszkopty układamy w szklanej misce tak by przykryły całe dno i skrapiamy calvadosem. Obrane jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i dusimy przez 5 minut z 5 czubatymi łyżeczkami cukru, laską cynamonu i ½ szklanki wody. Lekko studzimy i dodajemy 4 łyżki galaretki porzeczkowej, mieszamy . Wykładamy na biszkopty.
Ser ucieramy z śmietanką i rozprowadzamy na jabłkach. Posypujemy galaretką.
Siekamy grubo migdały. Pozostały cukier topimy na patelni, gdy tylko zacznie się rumienić rozprowadzamy go dwoma łyżkami wody i dodajemy migdały. Mieszamy tak długo aż powstanie karmel.
Gorącą masę rozprowadzamy na posmarowanej olejem folii aluminiowej i studzimy. Łamiemy na małe kawałeczki i przybieramy deser.