Przepis na Wytworny deser z migdałowymi chrupkami

Składniki potrzebne do przepisu: Wytworny deser z migdałowymi chrupkami

  • >długie biszkopty włoskie 10 dkg
  • >calvados 4 łyżki
  • jabłka 1 kg
  • cukier 3/4 szklanki
  • cynamon 1 laska
  • galaretka porzeczkowa 5 łyżek
  • >chudy twaróg 1 kg
  • >śmietanka kremówka 36% 20 dkg
  • migdały 8 dkg
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Wytworny deser z migdałowymi chrupkami ?

    Biszkopty układamy w szklanej misce tak by przykryły całe dno i skrapiamy calvadosem. Obrane jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i dusimy przez 5 minut z 5 czubatymi łyżeczkami cukru, laską cynamonu i ½ szklanki wody. Lekko studzimy i dodajemy 4 łyżki galaretki porzeczkowej, mieszamy . Wykładamy na biszkopty.

    Ser ucieramy z śmietanką i rozprowadzamy na jabłkach. Posypujemy galaretką.

    Siekamy grubo migdały. Pozostały cukier topimy na patelni, gdy tylko zacznie się rumienić rozprowadzamy go dwoma łyżkami wody i dodajemy migdały. Mieszamy tak długo aż powstanie karmel.

    Gorącą masę rozprowadzamy na posmarowanej olejem folii aluminiowej i studzimy. Łamiemy na małe kawałeczki i przybieramy deser.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556