Przepis na Krem cytrynowy na zimno

Składniki potrzebne do przepisu: Krem cytrynowy na zimno

  • jajka 4 szt
  • cytryny 2 szt
  • żelatyna 4 listki
  • cukier 10 dkg
  • woda 1/4 szkalnki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Krem cytrynowy na zimno ?

    Żółtka wbić do wysokiego naczynia, dodać otartą skórkę z cytryny, (wcześniej cytryny wyszorować w gorącej wodzie) sok i cukier, ubijać mikserem w garnku z gorącą wodą, aż masa urośnie i cukier się całkowicie rozpuści.

    Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszać i wystudzić, chłodną wlać do kremu, delikatnie wymieszać. Gotowy krem ponakładać w salaterki, zostawić do zastygnięcia.