Składniki potrzebne do przepisu: Zupa szparagowa – tu przepis dla 14 miesięcznej córki
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 15 min.
jak przyrządzić Zupa szparagowa – tu przepis dla 14 miesięcznej córki ?
Szparagi ugotuj w niewielkiej ilości lekko posolonej i osłodzonej wody z masłem. Gdy zmiękną, odetnij główki i odłóż je. Pozostałe części szparagów przetrzyj przez sito lub zmiksuj. Zagotuj w rondlu przecier szparagowy wraz z wywarem szparagowym i bulionem (wywarem warzywnym). Dopraw solą. Odstaw zupę z ognia, wymieszaj z żółtkami rozbełtanymi ze śmietaną i przelej do wazy ze szparagowymi główkami. Podawać można z posiekaną natką i grzankami. W wersji szybszej:
osobno ugotować szparagi. Gdy mamy resztę rosołu z warzywami wlewamy parę łyżek rosołu do ugotowanych już szparagów, dokładamy warzywa z tegoż rosołu i nieco podgotowujemy. Wszystko miksujemy, dodajemy drobno posiekaną natkę albo i też koperek – ma zaskakująco dobry smak i ewentualnie zaklepujemy niewielką ilością śmietany.