Przepis na Krewetki i małże z żółtym curry

Składniki potrzebne do przepisu: Krewetki i małże z żółtym curry

duże 4 szt czerwona 1/2 strąka
  • mleczko kokosowe 1 mała puszka
  • żółta pasta 1 łyżka
  • małże w skorupkach 16 szt
  • albo rukola listki

     

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia:
    Czas przygotowania: 30 min

     

    jak przyrządzić Krewetki i małże z żółtym curry ?

    Krewetki i małże myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

    Kroimy paprykę w paski.

    Podgrzewamy w woku trochę oliwy, dodajemy pastę curry, mieszamy i przez chwilę smażymy razem (aż zacznie uwalniać się specyficzny aromat przypraw).

    Dodajemy krewetki, małże i paprykę, a następnie szybko i krótko smażymy na dość dużym ogniu.

    Wlewamy mleko kokosowe, przykrywamy naczynie i zagotowujemy. Gdy małże się otworzą (po około 3 minutach gotowania), dodajemy trochę sosu rybnego i cukru trzcinowego.

    Dodajemy również kilka liści bazylii lub rukoli do smaku i dla dekoracji.

    Potrawa musi być pikantna i powinna mieć kremową konsystencję oraz słodko-słony smak.