Przepis na Lizbońska zapiekanka selerowa

Składniki potrzebne do przepisu: Lizbońska zapiekanka selerowa

  • seler 2 kg
  • masło
  • parmezan utarty lub inny żółty ser
  • pieprz
  • sól
  • cukier
  • śmietana
  • bułka tarta
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Lizbońska zapiekanka selerowa ?

    Selery obieramy i parzymy wrzątkiem, kroimy w cienkie plasterki i układamy warstwami w obficie wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekanka.

    Każdą warstwę przesypujemy parmezanem lub utartym serem, pieprzem, solą szczyptą cukru, układając na niej kawałki masła.

    Całość zalewamy śmietaną, posypujemy na wierzchu tartą bułką.

    Zapiekamy 180 stopni C.przez 30 minut.